6de week!!
Door: Tity en Frouwkje
20 Januari 2005 | Zuid-Afrika, Kaapstad
6 weken zijn we hier nu alweer:) nog 3 weekjes voordat onze ouders komen.....hebben we erg veel zin in.
Deze week hebben we weer lekker gewerkt, gaat goed met onze stage.
We zullen allebei onze dagindeling vertellen van wat we zoal doen een hele dag op onze afdeling.
Hier in Afrika werken ze met verschillende niveau\'s verpleegkundigen, dit zijn de nurses(zorgen voor het wassen en de dagelijkse dingen bij de kinderen), de staffnurses(wassen ook maar ze verbinden ook de wonden en doen de medicatie) en de sisters(dit zijn de leidinggevenden op de afdeling en zij verzorgen de iv-ronde, zorgen ervoor dat de dossiers in orde zijn en doen de doktersronden).
Tity:
Om 7 uur begint mijn dienst, meestal als ik op de afdeling kom is de overdracht al voor de helft gebeurt.
Na de overdracht ga ik beginnen met de charts, 1 van de sisters begint van de voorkant van de gang en ik begin aan de achterkant.
Zo werken we naar elkaar toe.
De charts zijn mappen met informatie over de patient, echt alles staat er in.
Ik moet de mappen bij langs om oude informatie er uit te halen en er nieuwe formulieren in te doen als de oude op zijn.
Ook controleren we nu gelijk of de medicatie gegeven is de vorige dag en in de nachtdienst.
Na de charts ga ik bezig met de iv-ronde, dit zijn de medicijnen die gegeven worden via een infuus.
Eerst ga ik alle mappen bij langs om op te schrijven welke patient wat voor medicijn op welk tijdstip moet hebben.
Hierna maak ik de iv-trolley schoon en vul de naalden, spuiten, alcohol, etc. bij.
Als er niet zoveel kinderen zijn die iv-medicatie krijgen mix ik alle medicatie voor de hele dag en anders doe ik het alleen voor de ochtend.
Nadat ik alles gemixd heb ga ik om pauze,(rond 9.15 uur) officieel hebben we een half uur pauze maar meestal zitten we wel een uur.
Na de pauze ga ik de medicatie via infuus geven, hier ben ik meestal wel een uur mee bezig omdat de mensen het hier nodig vinden om de iv-lijn eerst half leeg te laten lopen voor hem dicht te klemmen.
Dit is levensgevaarlijk voor het kind want je mag absoluut geen lucht in je bloed hebben en voor mij is het heel onhandig omdat ik eerst de hele lijn opnieuw moet vullen.
Soms best wel frustrerend dus....
Tis nu meestal al een uur of 11 en dan loop ik wat van de 1 naar de ander om wat kleine dingen te doen zoals even naar de appotheek gaan of een kind naar een onderzoek brengen.
Soms help ik nu ook met de dressings, tijdens deze dressings verwisselen we wondverbanden, halen we drains uit en verwijderen we hechtingen.
Van 12 tot 13 uur hebben we pauze, kunnen we heerlijk naar onze eigen kamer toe om wat te eten en soms even op internet te kijken.
Na de pauze doen we op de afdeling de observaties(temp.,pols) en ga ik weer met de charts bezig, omdat we vaak nieuwe opnames hebben de hele dag door.
Ook zijn er \\\'s middags veel nieuwe opnames die gedaan moeten worden, die kinderen komen dan meestal voor een operatie en moeten hier dus ook op voorbereid worden.
Dit betekend dat ze een ziekenhuisjasje aan moeten en meestal krijgen ze ook een infuus.
Dit gaat soms wel een beetje wreed omdat ze de kinderen van te voren niets uitleggen.
Steken ze zo de naald erin......zielig.
Zo gaat de middag wat voorbij, ik ben altijd blij als het half 4 is en ik met de 2de iv-ronde kan beginnen.
Meestal ben ik hier pas klaar mee als Frouwkje om 5 uur komt en soms moet ik het zelfs overgeven aan een sister(al maak ik het liever zelf af maar ja dat kan niet altijd).
Dit is wel zo ongeveer mijn dagindeling, ik werk al redelijk op sister niveau en heb het erg naar mijn zin op de afdeling.
Frouwkje:
Als ik \'s morgens om 7:00 op de afdeling kom gaan we eerst de overdracht doen. We gaan bij alle bedden langs en er wordt dan verteld wat de kinderen hebben en wat er met ze gaat gebeuren die dag.
Daarna beginnen we met het opmaken van de bedden en de kinderen wassen. De meeste kinderen wassen zichzelf of worden gewassen door hun ouders. Meestal blijven er maar een paar over die gewassen moeten worden, dit is dus allemaal zomaar klaar.
Hierna ga ik de sisters helpen bij de charts (zie tity haar stukje).
Daarna vullen we alle papieren in voor de voedingen/dieten van de kinderen. De babymelk, de verschillende dieten en de sondevoedingen.
Dan is het alweer 9 uur en dus pauze voor mij, zoals Tity al zei is dit maar een half uur maar het loopt bij mij ook altijd uit tot bijna een uur. Erg gezellig meestal, behalve als iedereen begint Afrikaans te praten, want dan versta ik maar de helft :)
Na de pauze doen we de observaties bij de kinderen (bloeddruk/pols/temperatuur). Daarna om 10 uur doe ik de nierspoelingen als het nodig is maar meestal doe ik de spoeling \'s middags omdat na de pauze de staff nurse ook begint met de medicijnen en ik dat ook erg interressant vindt.(wel wennen met al die namen hoor, eerst in Nederland al die namen leren en nu zijn het allemaal weer andere namen :) maar ken ze nu bijna allemaal)
Nou als dit is gedaan is het meestal al weer 12 uur en staat Tity alweer op de afdeling.
Daarna om 13:00 uur ga ik weer naar de afdeling, dan hebben we weer een overdracht omdat dan de tweede groep om pauze gaat. Dan wordt er even vluchtig bij de kinderen langsgelopen, en problemen genoemd. Daarna gaan we even met de hele groep ergens zitten en worden even dingen besproken die belangrijk zijn voor het hele team. Of als er problemen zijn kan dit dan gezegt worden.
Dan is het inmiddels alweer een half uur verder en kan eindelijk de tweede groep om pauze. Wij beginnen dan met de rapportage\'s te schrijven van alle kinderen. Jah jah in het engels, maar went erg snel gelukkig de taal :)
De rest van de middag is altijd erg verschillend, meestal erg rustig dus kan ik even gezellig bij de kinderen zitten en wat voor school uitzoeken. Maar soms komen er veel nieuwe patienten op de afdeling, en ben je de hele middag bezig om kinderen op te nemen, naar onderzoeken te brengen en alles te regelen voordat de dokter langskomt op de patienten te bezoeken.
Dit was even een overzicht van een dagje op mijn afdeling. Ik heb echt erg naar mijn zin, het gaat ook erg goed en zit er dan ook niet over in dat we geen voldoende gaan halen.
Woensdagavond zijn we naar een vrouw geweest die huizen verhuurd.....hebben we een mooi huis bekeken die we waarschijnlijk gaan huren als onze vrienden komen:)
Mooi groot huis met een mooie tuin waar we dan lekker echt Afrikaans kunnen braaien(barbequen).
Nog 7 weken voordat ze komen.....tijd gaat echt snel.
Heel veel liefs vanuit Cape Town.
(Er staan weer nieuwe foto\'s op, maar die staan nog bij het oude bericht, dus die staan gewoon in het fotoboek!!)
20 Januari 2005 - 13:08
Nelleke:
he tity,
hoe is het met jouw wij zitten nu op school vet saai. nog maar drie weekjes en dan stap ik morgen al in het vliegtuig. kunnen we heerlijk even normaal kletsen zonder dat de telefoon steeds uitvalt:D
ik spreek je zondag wel weer veel liefs mij -
20 Januari 2005 - 13:33
Tetje:
Hey Frouwkje,
Wat een drukke dag eigenlijks. Maar wel mooi dat alles goed gaat met jou. En ik ben over 2daagjes jarig dan wordt ik 16jaar. Jammer dat je niet op visite komt.
We houden wel contact toch:D
Groetjes + Kusjes
Tetje -
20 Januari 2005 - 17:47
Alie Sangers:
He Frouwkje! Zo te lezen hebben jullie toch vrij drukke werkdagen! Maar op de vrije dagen nemen jullie het er vast wel lekker van ;) Gelukkig hebben jullie het goed naar de zin daar! Groetjes uit het koude friesland :( -
23 Januari 2005 - 12:52
Mookie:
Zooo nu weet ik ook wat jullie daar doen als jullie bezig zijn :D Zo te lezen vermaken jullie je daar prima... krijg er zelf ook zin in om die kant op te gaan ;)
\'t Gaat hier van de week vriezen hebben ze het over brrrr.... maar altijd is het hier ook nog beregezellig in de warme kroegjes...
Veel succes aan diekant van de planeet en voorzichtig aan..
Greetzs Klaas Mook -
23 Januari 2005 - 20:08
Ans Uit Sneek:
vrijdagmorgen zijn wij naar Haarlem geweest. Agnes heeft vrijdagnacht een zoontje gekregen hij heet Arthur een lief kereltje Angelique en wij hebben hem al gedragen en verschoont en veel foto\"s gemaakt heel erg leuk als ik jou berichtje lees wil ik zo wel op vakantie. het is hier erg koud in friesland fijne week nog verder groetjes Ron Ans en Angelique. -
24 Januari 2005 - 10:13
Nynke:
Ha frouwk!!Zo te lezen heb je het daar best naar de zin en leer je genoeg..Heb net ff foto\'s bekeken en je bent al behoorlijk bruin..Dat was dan ook wel te verwachten want dat ben je altijd heel snel.Nou meid in ieder geval nog veel plezier en jhoop je snel weer eens te spreken!
Groetjes en veel liefs van Nynke (en van Ard ook natuurlijk)Doei doei -
24 Januari 2005 - 16:37
Marten En Alina:
hey Frouwk mooi dat het zo goed met je gaat hier is het ook best jullie hebben al veel meegemaakt en je vermaakt je ook wel aan de fotos te zien je hebt vast wel gehoort van bj wat er vorige week is gebeurt met de politie dat die s morgens vroeg 6.15 8 jongens uit bed hebben gehaalt nou ja we mailen wel een keer of we bellen even dikke kus hier vanuit Aldwald. -
24 Januari 2005 - 16:48
Marijke:
Hallo Frouwkje en Tity
Ik heb de site van Froukje gekregen, echt leuk zeg. Zo te lezen is het hard werken en erg gezellig!! Veel plezier daar nog
leafs Marijke
Osinga -
25 Januari 2005 - 07:40
Sonja:
Even een berichtje uit Westergeest.
Ik lees met veel plezier jullie verhalen en ben erg jaloers vanwege het prachtige weer..of is het te heet?
Het ziet er in ieder geval heerlijk uit.
Werken doen jullie dus toch heb ik gelezen.
Nog heeeeeeel veeeeeel plezier in jullie werkvakantie daar aan de andere kant van de wereld!
Pas goed op jezelf Frouwkje en Tity...
Tot lezens!!!!!